The Nichols House Museum front garden project began in 2007 with research to complete a Cultural Landscape Report. This document provided the historical context and photographic evidence upon which to base the restoration of the front garden. The actual construction work was planned in two stages – the first stage included resetting the granite walls and brick walkway, and the rehabilitation of the property's wrought iron fences. The redesign and replanting of the garden itself was the second stage.

The garden project began in mid May 2010 and lasted approximately two months. The project was underwritten by generous grants from the George B. Henderson Foundation for the City of Boston, the Jeanne Ryan Trust, and the Beacon Hill Garden Club, and by contributions from members of the Nichols House Museum Board of Governors. Blair Hines Designs was the architectural firm retained for the project and Griffin Masonry of Millis, Massachusetts was the general contractor.